Oske och skogsbybarnen
Del 1, Utgiven 2008
Det är tidigt 1950-tal, i brytningen mellan efterkrigstid och det nya folkhemmet som växer fram. Vi får följa Oske, som är den självklara medelpunkten på gården i Håkhult, hennes syskon och alla de andra skogsbybarnen genom vardagsslit och lekfulla hemligheter.
Följ med till en annan tid än den som råder för dagen IT-barn. Berättelsen visar, trots att den utspelas på mormors tid, att de stora livsfrågorna delar vi mellan generationer från förr till idag.
BrittMarie Konradsson, lärare i Älghult är Oskes andliga mamma. Hennes bokmanus blev en ljudbok 2007- DEN FÖRSTA I EN SERIE.
”Min tanke med boken har varit att levandegöra tidens anda från min egen barndom och även att ge en realistisk skildring av livets skiftande händelser.Högtiderna var viktiga avbrott i den många gånger slitsamma vardagen. Men lika viktigt var också att lära sig att hämta glädje och kraft ur den gemenskap som rådde mellan människorna i de olika byarna.
Alla personerna i boken har en mycket viktigt plats i mitt hjärta”.
Oske och den långa sommaren
Del 2, Utgiven 2009
Friheten som barnen hade, trots alla sysslor, gav dem känslan av att ”all tid alltid fanns”. Det fanns mycket som var farligt, men det gick alltid att ta sig runt på något sätt. Det stora människomyller som fanns då, där alla, på gott och ont, visste allt om alla, var verkligen ett skyddsnät.
Här lär sig den unga generationen inför det egna vuxna livet. Mitt i vardagsslitet, tillsammans med de vuxna omkring sig, hittar de värmen och innerligheten, omtänksamheten och medmänskligheten.
BrittMarie Konradsson tar oss tillbaka till början av 50-talet, med andra delen av serien om flickan Oske och hennes liv på den lilla gården i sydöstra Småland. Boken skildrar på ett levande sätt hur livet kunde te sig, med hårt slit i svett, kyla och smuts, men också glädjeämnena både i arbetet och de små sakerna i livet. Sammanhållningen människor emellan skiljer sig markant från dagens fjärmande mentalitet.
– Ser ni den?
Det är Agge med en ivrigt viskande röst.
– Den är jättestor!
– Ser ni den långa, tjocka, kala och skorviga svansen? viskar Oske och nyper Sigge i armen.
– Den kryper sakta upp på bjälken. Titta! Den kommer hasande häråt utmed takkanten. Stå stilla! Schhhhh!
Erik viskar lugnt samtidigt som han höjer på luftgevärspipan. Pang!
Oske och livet i glädje och sorg
Del 3, Utgiven 2010
I denna tredje del av serien, tar BrittMarie Konradsson oss åter in i den värld vi lärt känna, av vardag och äventyr i Oskes liv.
Hösten och vintern bjuder på spännande händelser med såväl födelsedagfest för gårdens stordräng Hugo, som berättelser om släkten från valloner och folkungar, till älgjakt och alla julens förberedelser.
Genom Oskes ögon blir vi påminda om hur samhället har förändrats, bara några få årtionden tillbaka.
Eftersom Oske anar allt och bryr sig om det mesta, får vi vara med om livets allra svåraste ögonblick, när människor och djur kämpar för sina liv, men också hennes glädjeämnen och lyckliga stunder.
Trots att en av de viktigaste människorna i Oskes liv inte längre finns, nämligen hennes mor, så är hon sin mammas lilla underbara dotter. Hennes mor är som en skugga, ständigt närvarande och för Oske en stor saknad, ett hål i bröstet, en brist i själen. Men livet går vidare och det blir inte så dumt trots allt.
– Vallonerna kom från Belgien på 1600-talet. De var mycket duktiga hantverkare och särskilt var de duktiga med järnhanteringen, vid järnbruken alltså. Sverige behövde duktiga mästersmeder på den här tiden och så började invandringen av vallonerna. I alla tider har människor vandrat omkring i världen, för att försörja sig och i hopp om att få det bättre.
Pappa gör en kort paus.
Oske och alla hennes vänner
Del 4, Utgiven 2015
– Och du som är så stor Erik, borde väl begripa när ni hittar på något som kan va farligt! Pappa håller förmaningstal vid eftermiddagskaffet. Farmor suckar högljutt och både Hugo och Stina ser allvarsamt på ungarna där de sitter, slokörade, vid köksbordet. – Snälla Farmor, kan jag få lite kaffe, piper Ulla. Lite bara, med mycket mjölk i, lägger hon till med sitt tandgluggsleende. Stina häller upp i Ullas kopp, samtidigt som även hon suckar högt. Hon klappar Ulla på huvudet. – Men, pappa …, börjar Erik lamt.Han vet att han inte har mycket att komma med till sitt försvar. Bara att de hade roligt, om det nu är ett försvar. – Men han slog sig ju inte, som tur väl var, lägger Oske till och försöker blidka pappa med ett vagt leende. Det var bara den ena skidan som bröts.
Här, i fjärde delen av serien om den småländska bonnatösen Oske, fortsätter BrittMarie Konradsson att skildra ”hur det var den gången”. DÅ, underefterkrigstidens första årtionde. Oske och hennes vänner älskar äventyr och är fyllda av spännande idéer om vad som ska göras efter skoldagarnas slut. Den här gången får vi möta Oske och hennes syskon när hemmet sakta förändras, nu när pappa möter den unga Lottie. Det blir björkedragning!Och när det skallrar i husets fönster under bröllopsfesten, då undrar alla vad som händer. Ett s t o r t äventyr – en resa ända till Amerika och till de en gång utvandrade släktingarna. Här berättas om nöd och slit bland släktens guldgrävare och Oske får lära sig ett nytt språk. Familjen drabbas också av sjukdom och stor sorg. Och i tidningen står det om ”kvicksilverförgiftning”. Trots detta finns det alltid små glädjeämnen som binder samman dagarna till lyckliga tider. Och på den lilla skogsgården finns ju alla de människor och djur som Oske älskar. Barnen blir något år äldre och kärleken börjar smyga sig in bland dem.